Polski minister sprawiedliwości powiedział, że pojechali specjaliści od badania katastrof lotniczych, nie widzę powodu by mu nie wierzyć.
Czarne skrzynki zostały już generalnie "przesłuchane" i brak usterek samolotu stwierdzono na podstawie czarnych skrzynek, bo nie słychać by piloci mówili o tym, że coś wysiadło(skrzynki będą dalej analizowane by wyłapać jakieś szczegóły). Zresztą z tego co mówili w TVN24 to ten samolot był wyposażony w 3 systemy, które określają wysokość. Szczątki samolotu są klasyfikowane, powoli zbierane i z nich złożą z powrotem samolot i będą szukać usterek(standardowa procedura, jak podano w mediach).
Co do Rosjanina, który powiedział, że może piloci nie znali dobrze rosyjskiego. Wojskowi wytłumaczyli na czym to polegało. Chodzi generalnie o to, że lotnisko nie ma pewnych systemów ułatwiających i wieża mówi pilotowi jego odległość od lotniska on mu odpowiada mówiąc wysokość lotu i na podstawie tego, plus typ samolotu wieża, wie czy kąt schodzenia jest dobry. To się nazywa "kwintowanie"(dokładnie to odpowiadanie pilota) i w pewnym momencie pilot przestał kwintować, zapytany Rosjanin dlaczego przestał to robić polski pilot powiedział "nie wiem, może słabo znali Rosyjski". Polscy wojskowi powiedzieli, że pilot przestaje kwintować w tedy gdy coś się dzieje z maszyną w tedy całą uwagę skupia na samolocie.
Prawda jest taka, że przy takiej pogodzie się nie ląduje i to podkreślają Polscy lotnicy.
Tekst połączony został dnia Kwiecień 12, 2010, 23:52:26 pm
Powiem wam, że pooglądałem dziś katastrofy i przy upadku samolotów pożar naprawdę jest ogromny, tutaj nie było go wcale. Jak biore wszystko do kupy i te marne tłumaczenia, wyjaśnienia czemu doszło do wypadku to coraz bardziej wiem że coś jest na rzeczy.
Widziałeś jakiś film jak uderzył samolot w ziemie? Widziałeś ten pożar? Fakt, że tylko 14 ciał da się zidentyfikować przez rodzinę wskazuje raczej na to, że był duży. Prezydentową zidentyfikowano tylko po obrączce i kolorze paznokci.
Jak czytam wasze wypowiedzi to myślę, że wy słyszycie to co chcecie słyszeć.