...
@BombelzOksywia to że masz problemy z wiarą nie oznacza czyjejś obłudy.
Moim zdaniem katolicki charakter prawicy w Polsce uchronił nas od takiego nieludzkiego traktowania innych narodów, jak w np. Niemczech, jak w Izraelu traktuje się Palestyńczyków zamkniętych przez Izraelczyków za murem. Odniosę się do Twojego wpisu, pominę Twoje wewnętrzne rozterki na temat Boga, bo to nie moja sprawa, ja wiem że ja się sam nie stworzyłem, a życie dostałem od siły wyższej z zewnątrz mnie.
Co do Izraelczyków, to przyjście Chrystusa rozszerzyło przymierzę z Arki na wszystkie narody w tym na Słowian. Jezus jest postacią historyczną, tego nie podważa większość historyków.
To że któryś z księży sprzeniewierza się ślubom jest sprawą Kościoła i to my jako wspólnota mamy obowiązek odkrywać ewentualne nieprawidłowości i je piętnować.
Zapomniany raport: 100 razy więcej pedofilów wśród nauczycieli niż wśród księży.Przypadki nieprawidłowości wśród księży są nagłaśniane bardziej niż wśród innych grup. Od księży wymaga się więcej niż od reszty wiernych, więc jak tylko mam wiarygodną informację, to ją używam do jak najszybszego przerwania ewentualnego niegodnego postępowania. Kościół to my i to my kształtujemy naszą wspólnotę, tym że nie tolerujemy rozwiązłości oczyszczamy Kościół z gorszących zachowań. To tak samo, jak z mediami - oglądajmy to co nam odpowiada, to co nie ma oglądalności samo zostanie usunięte przez brak reklamodawców.
O małżeństwie mówi ksiądz, bo to jest przede wszystkim sakrament i m.in. ludzie żyją z sobą po 50 lat jak Twoi dziadkowie, bo wierzą. Nie wierzę, że można być z sobą przez taki długi okres bez siły duchowej, tworząc wielopokoleniowe rodziny.
Jakbyś był na naukach przed małżeńskich, to byś wiedział, że tą cześć prowadzą specjaliści z chrześcijańskich poradni rodzinnych.
Celibat jest przyjmowany przez księży i to ich sprawa, jak się na niego godzą i ślubują posłuszeństwo , przywiązanie jedynie do Boga, ja to szanuję choć swoją wiarę realizuję po przez rodzinę.
Spowiedź jest ważna po przez kontakt z innym duchownym, który z boku patrzy na Twoje zmagania. Ludzie sami potrafią się nawet usprawiedliwiać z morderstw, za spowiedź nie ma opłat jak piszesz – ja nigdy nie zapłaciłem. Rachunek sumienia, spowiedź, pokuta i zadość uczynienie jest głównie Twoją rozmową z Bogiem, ksiądz za Ciebie nie odrobi tej pracy duchowej.
Po przez wspólną modlitwę my chrześcijanie tworzymy wspólnotę, często medytujemy podczas niej i wierzymy, że jeżeli zbierze się dwoje, albo więcej w imię Chrystusa, to on jest między nami – zgodnie z jego słowami. Możesz też dodatkowo wieczorami modlić się, jak napisałeś co jest wskazane.
Forum nie jest najlepszym miejscem na wyjaśnianie własnych wątpliwości duchowych. Zapraszam do poszukania przewodnika od spraw duchowych we właściwszym miejscu, wśród duchownych, może będziesz mieć szczęście i cierpliwość trafić na mądrego np. Dominikanina.
„Proście, a będzie wam dane, szukajcie, a znajdziecie; kołaczcie, a będzie wam otworzone”. (Mt. 7,7)
„Każdy bowiem, kto prosi, bierze; a kto szuka, znajduje; a temu, co kołacze, będzie otworzone”. (Mt. 7,8).
http://dominikanie.pl/klasztory/w_polsce/