Mówisz, że JP2 podważał katolicyzm, a Ty podważasz całą kulturę zachodnią, europejską, mówiąc o wywalaniu obcokrajowców za poglądy. To jest droga na skróty. Przecież, skoro cywilizacja europejska postanowiła sobie zrobić harakiri, to z jakiej racji chcesz jej w tym przeszkadzać? To ludzie wybierają mniejszą dzietność, to ludzie swoimi głosami tworzą socjalizm, umożliwiający emigrantom żerowanie na gospodarce, to ludzie odchodzą od wiary.
Nie da się ludziom narzucić wiary, czy kazać się rozmnażać. A rozmaite nacjonalizmy bazują na 'nakazach'. Jak zabronisz dzieciom jeść owsianki, to po jakimś czasie będzie to najpopularniejsza używka.
W dzisiejszych czasach trzeba nakłaniać podstępem i techniką - korzystając z telewizji i internetu. Nakazując nie zdziałasz w tak delikatnej materii niczego, oprócz narobienia sobie wrogów i odejścia w niesławie.
Napisałem na tym forum kilka postów, a Ty mnie już masz za zamordystę. Nie oceniaj poglądów ludzi jeśli ich nie znasz. Gdzie pisałem o wylaniu obcokrajowców za poglądy? Pisałem o konkretnej grupie społecznej, która nie ma zamiaru się dostosować i destabilizuje ład społeczny. Nihilizm nie jest najlepszą postawą jeśli szanuje się dziedzictwo europejskie...
A poza demagogią, umiesz wskazać stosowny fragment?
>1. Sanhedrin 59a: "Zabicie goja jest jak zabicie dzikiego zwierzecia"
3. Sanhedrin 59a: "Goj, który wscibia swój nos w Prawo (Talmud) jest winny kary smierci"
4. Libbre David 37: Przekazanie gojowi czegokolwiek o naszych zwiazkach religijnych bedzie równe zagladzie wszystkich Zydów, bo jesli goje beda wiedzieli czego nauczamy o nich, otwarcie nas zabija."
6. Yebhamoth 11b: "Stosunek seksualny z mala dziewczynka jest dozwolony, jezeli osiagnela ona trzeci rok zycia."
12. Szaaloth-Utszabot, The Book of Jore Dia 17: "Zyd powinien i musi zlozyc falszywa przysiege kiedy goj zapytuje, czy nasze ksiegi zawieraja cokolwiek przeciwko nim."
13. Baba Necia 114, 6: "Zydzi sa ludzmi, ale narody swiata nie sa ludzmi lecz bestiami."
14. Simeon Haddarsen, fol. 56-D: "Kiedy zjawi sie Mesjasz, kazdy Zyd bedzie mial 2800 niewolników."
16. Aboda Sarah 37a: Dziewczynka gojka, która ma trzy lata moze byc wzieta przemoca."
17. Gad. Shas. 2:2: "Jezeli goj zabije goja lub Zyda, odpowiada za swój czyn; ale jesli Zyd zabije goja, NIE odpowiada za swój czyn."
20. Schulchan Aruch, Choszen Hamiszpat 348: "Caly majatek innych narodów nalezy do narodu zydowskiego, który w konsekwencji, ma prawo zajac go bez zadnych skrupulów."
22. Seph. Jp., 92, 1: "Bóg dal Zydom prawo do wszystkich majatków oraz krwi wszystkich narodów."
Widzisz, tu nacjonalizm idzie dalej niż patriotyzm. Czym jest lepszy taki rasowy "Polak", który kiedyś w rozmowie na pytanie co by zrobił, gdyby wybuchła wojna, rzekł: "Pojechałbym do Szwajcarii", od Żyda, który zginął w Wojnie Obronnej w '39?
Już mówiłem chyba, żeby nie mieszać "dzisiaj" i "z historii wiemy", od konkretnej sytuacji społecznej i politycznej czasu o którym dyskutujemy.
Możemy się wymieniać poglądami w nieskończoność. Nie wiem z jakich źródeł korzystasz. Ja przedstawiam jedno z największych i redagowanych przez największe umysły. I według tych definicji Twój nacjonalizm nie był by taki zły gdyby nie wytłuszczony druk. Słowem jeżeli jakaś grupa chce być w Polsce, wybrała ją na swój nowy dom, ale pragnie zachować swoją kulturę, pewną odmienność to nie mają do tego prawa.
Szkoda, że definicji tłustego druku nie sprawdziłeś

Asymilacja kulturowa – proces określający całokształt zmian społecznych i psychicznych, jakim ulegają jednostki, odłączając się od swojej grupy i przystosowując się do życia w innej grupie o odmiennej kulturze.
Najczęściej o asymilacji mówi się w przypadku przystosowania się imigrantów do norm życia społecznego kraju, w którym się osiedlili bądź przedstawicieli mniejszości narodowych do norm zbiorowości (narodu) dominujących w danym kraju lub krainie. Zjawisko to może mieć naturalny, niewymuszony charakter; niekiedy państwa prowadzą aktywną politykę asymilacyjną, która ma prowadzić do wykorzenienia innych wartości kulturowych i narzucenia norm narodu panującego.
Proces asymilacji składa się z trzech faz:
akulturacja - przyjęcie przez migrantów (mniejszość) wzorów zachowań społeczności gospodarzy (grupy dominującej),
asymilacja strukturalna - przenikanie migrantów do grup i instytucji społeczeństwa gospodarzy,
asymilacja identyfikacyjna - rozwinięcie poczucia przynależności migrantów jedynie do społeczności gospodarzy.
Proces pełnej asymilacji może trwać dwa lub trzy pokolenia - czasami jednak zasymilowani potomkowie migrantów powracają do swoich korzeni kulturowych.
definicja z Wikipedii, definicja PWN pokrywa się z nią, ale jest mniej konkretna
Wytłumacz mi to. Rzuciłeś kalumnie na największy autorytet KK ostatnich dziesięcioleci i uważasz że to w porządku ?
Wytłumacz swój tok myślenia i poprzyj innymi co najmniej podobnymi autorytetami.
Crux z chęcia odpisze na ten wątek. Mnie kondycja katolicyzmu ani ziębi, ani grzeje, więc nie będę szukał specjalnie szczegółowych materiałów.
Udowodnij. Wszystkie źródła jakie przewertowałem, Takie ideologie jak : banderyzm, nazizm, faszyzm czy frankizm określają mianem skrajnego nacjonalizmu czyli szowinizmu.
http://metapedia.konserwatyzm.pl/wiki/Historia_faszyzmu_we_W%C5%82oszechhttp://metapedia.konserwatyzm.pl/wiki/Frankizmhttp://metapedia.konserwatyzm.pl/wiki/SzowinizmBibliografie podane przy hasłach wystarczą?
Żeby nie było niedomówień, to autor dwóch ostatnich jest profesorem UMK w Instytucie Politologii.