Podjąłem się dyskusji z Wami, bo byłem przekonany o Waszym poznaniu Prawdy.
Myliłem się, ale postanowiłem też pokusić się o odpisanie po kolei wszystkim w miarę sił.
@Ferenz
Czy król Dawid był królem czy wodzem plemienia? Został mianowany potajemnie królem przez proroka Samuela.Co do Twojego zarzutu to fragment:
?I namaścili tam Dawida na króla nad plemieniem Judy? (w. 4).
Nie próbowano jednak siłą narzucić jego władzę pozostałym plemionom.
Cała historia znajdują się w księdze proroka Samuela, masz ładnie opisane dokładnie przejście z namaszczenia władcy plemienia do całego narodu żydowskiego nawet w Słowie znajdują się wyrazy opisujące naród, już wtedy za życia proroka Samuela co jest historycznie ważne.
?Wszak jesteś mężem, któremu nie ma równego w Izraelu; dlaczego tedy nie ustrzegłeś swojego pana, króla? (...) Niedobra to rzecz, którą uczyniłeś. Jako żyje Pan, zasługujecie na śmierć, bo nie strzegliście swojego pana, pomazańca Pańskiego? 1 SAM. 26,15.16
?A gdy cały lud o tym się dowiedział, podobało im się to bardzo, jak wszystko, co król czynił. Wtedy też przekonał się cały lud i cały Izrael, że nie od króla to wyszło, iż Abnera, syna Nera, pozbawiono życia? 2 SAM. 3,36.37
Proponuję poczytać księgę Samuela żeby uzupełnić brakujące wiadomości Ferenz.
Czy biblijne miasta był aglomeracjami, czy wioskami?Pytanie dotyczy teraz semantyki słów, czyli ich znaczenia. Podobnie rzecz się ma ze słowami, które używasz a o których większego pojęcia nie ma. Wtedy semantyka języka nie była jeszcze mocno rozwinięta, takich pojęć stosunkowo się nie używało. Definicyjnie słowa te nabrały znaczenia współcześnie, spróbuj poznać genezę słowa miasta żeby się o tym przekonać. A i jeszcze zwróć uwagę jak ewoluowała.
Czemu tak 'potężna' cywilizacja dawała się zniewalać sąsiadom? Może były to po prostu pasterskie plemiona, które odkryły:A czemu Polska dawała się zniewalać, tak potężny kraj?
Z kolei powoływanie się na autorytet pisma nie powinno być wybiórcze. A co z Nowym Testamentem? Tam już nie ma wybranych plemion.A zaginione plemiona Judy?
Są, jasne że są, ale nie opisywane są dokładnie. Nowy Testament pełen jest przenośni.
A i jeszcze jeden wniosek - ST i NT to jakby czytać Kinga, a potem przejść na jakiegoś Harleqina.
@DiD@
[Mt, 21;43]. Powiedział to do zgromadzonych Faryzeuszy, ale nie miał on oczywiście na myśli Faryzeusza Joachima i Faryzeusza Samuela, ale miał na myśli wszystkich którzy go odrzucają .. Dziś rozumiemy przez to Żydów ..Rozumiem, że wiesz jak powinno się sięgać po Pismo? Nie widzę żebyś rozumiał znaczenie tego FRAGMENTU, który akurat odnosi się do pewnej grupy ludzi i został powiedziany w dokładnym momencie. Spójrz na miejsce paralelne najpierw i spróbuj zrozumieć, że każdy z fragmentów posiada swoich adresatów, posiada zamierzony cel i wypływający z tego wniosek. A co z ze zgromadzeniami saduceuszy, esseńczyków, zelotów i nazarejczyków?
@Hades
Odsyłam powyżej do mojej odpowiedzi. Ten fragment nie DOTYCZY CAŁEGO NARODU!
Jaka basta?
To jest dział religijny, a nie o judaizmie.
Jeżeli @p1tereQ wierzysz w judaizm, to jest to Twoja prywatna sprawa, nie wymuszaj swojej wiary na innych.
Nie życzę sobie żeby utożsamiał mnie z judaizmem, jestem człowiekiem całkowicie wolnym od jakiejkolwiek religii na świecie. Nie rozumiem też, dlaczego miałbym na kimkolwiek wymuszać? Bronię tylko swoich tez poprzez Biblię, o którą tak mocno się kłócicie i nie pozwalacie przyjęć do wiadomości, że prawda jest taka jaka jest. Wisi mi to i powiewa, co myślisz o mnie i co inni myślą, ale nie omieszkam pokazać, że ciągle bezsensownie błądzicie. Miecz ma dwa ostrza i nie zapomnę się odegrać przy najbliższej okazji.
Inni mają prawo wierzyć w polski mesjanizm. Mają ku temu podstawy, bo wierzył w niego Adam Mickiewicz i wielokrotnie pisał o swoich wierzeniach. Do tego św. Faustyna Kowalska uznawana wraz ze swoimi objawieniami przez Kościół katolicki za świętą i kanonizowaną przez Jana Pawła II pisała w swoim "Dzienniczku" o słowach Jezusa Chrystusa:
"Polskę szczególnie umiłowałem, a jeśli posłuszna będzie woli mojej, wywyższę ją w potędze i świętości. Z niej wyjdzie iskra, która przygotuje świat na ostatecznie przyjście moje" (Dz 1732)
O, zagiąłeś mnie teraz. Mówimy o Biblii, a nie o jadowitych i fałszywych prorokach.
A Pan mówi:
Mt 24,10-13;24:
Wówczas wielu zachwieje się w wierze; będą się wzajemnie wydawać i jedni drugich nienawidzić. Powstanie wielu fałszywych proroków i wielu w błąd wprowadzą; a ponieważ wzmoże się nieprawość, oziębnie miłość wielu. Lecz kto wytrwa do końca, ten będzie zbawiony. [...] Powstaną bowiem fałszywi mesjasze i fałszywi prorocy i działać będą wielkie znaki i cuda, by w błąd wprowadzić, jeśli to możliwe, także wybranych.@Ferenz
Patrz na młodszych braci w wierze.
Im pomaga i daje wiatru w żagle.
Nam tez może.
A Bóg mówi nie patrz, ale DZIAŁAJ:
Wzrastajcie raczej w łasce i w poznaniu Pana naszego i Zbawiciela, Jezusa Chrystusa. Jemu niech będzie chwała teraz i po wieczne czasy. 2 Piotra 3,18@Tech
Polonia semper fidelis - Polska zawsze wierna, jest nawet taka impreza o tej nazwie Ogólnopolski Festiwal Piosenki Religijnej i Patriotycznej:
Wierna uzurpatorom?
Twisty faktycznie nie doceniłem Twojej wielkiej wiary. Wolę wierzyć w objawienia św. Faustyny Kowalskiej uznawanej jak to nazwałeś tolerancyjnie "szychy z Rzymu" niż wierzyć jak Ty, tym z pod Ściany Płaczu.
Wolę być judaistą niż konserwatywną puszką ślepo wierzącą w nieprawdę.
Tyle mojego.