Nie unieważniło, ale wypełniło to do niejasności w kwestii przymierzy.
A co do Twoich wyjaśnień, nie miałem przyjemności ich czytać. Jakkolwiek zostały zbudowane, fakt pozostanie faktem. Istnieje naród izraelski, naród Abrahama... Z resztą Żydzi jako naród:
- Pochodzą od Abrahama, Izaaka, Jakuba i jego 12 synów tworzących 12 rodów
- Żydzi używają języka hebrajskiego, (choć używają też innych języków, np. idisz),
- Mają spójną kulturę (sposób zachowywania się, jedzenia, ubioru) i religie.
- Związani są ze swoją ziemią, daną im przez Boga, zwaną ziemią Izraela (Erec Israel).
Nie jest kwestią wiary długość trwania wcześniej nie zwanego narodu żydowskiego, ale kwestią historyczną. W tym miejscu, jeśli nie masz całkowitej pewności co do długości trwania tego państwa, musisz uznać że Izrael jako tako zaistniał już po wyjściu Mojżesza do ziemi obiecanej. Formalnie utworzony został w 120 roku, gdzie wymagało się od tej grupy osób tożsamości "prawnej". Z resztą powinnaś znać Stary Testament skoro udzielasz się w takim temacie, odsyłam do Izajasza, Estery, Mojżeszową itd. Jeśli jesteś dociekliwa powinnaś wiedzieć, że historycznym faktem jest ustalona data panowania króla Dawida (około 1000 roku przed naszą erą!), do mniej potwierdzonych należy fakt istnienia Mojżesza gdzie datuje się jego życie w okolicach 2000 lat przed naszą erą. Nawet dla niewierzących to fakt.
Jakby nie było, formalnie mówimy o współczesnej historii Izraela od 120 roku, kończąc jego pierwszy epizod w 1897 roku, nieprzerwanie do 1947 państwo jako państwo się rozwijało. Co daje im znacznie dłuższą historię, tradycję, dobytek niżeli Polski. Mówimy cały czas o tym, że jest to naród wybranym, nie jest moim zamiarem w jakiś sposób stawiać ich w lepszym świetle niż Polska. Temat dotyczy czego dotyczy i należy być konsekwentnym w słowach i myślach.
Naród Izraelski BYŁ Narodem szczególnie przez Boga darzonym względami .. Jednakże po tym, gdy Bóg zesłał swojego Syna, by ten odkupił nasze grzechy, to Żydzi, tegoż Syna nie przyjęli ..
Wchodzimy w długi temat, gdzie naród izraelski otrzymał szansę od Pana nie jeden raz i nie jeden raz zawiódł - co najlepiej obrazuje wyjście spod niewoli egipskiej. Fakt jest jednak taki, że Bóg dał obietnicę i Bóg obietnic dotrzymuje. Bóg nie odwraca się od swojego ludu, dał obietnicę i obietnicy dotrzyma. Odsyłam do Księgi Rodzaju.
Izraelici zostali przez Boga przeklęci ..
Pokaż mi dokładny fragment, konkretnie.
Jak więc Żydzi mają przygotować nas na przyjście Pana, skoro nie wierzą w jego trójosobowość ..
Pokaż mi w Słowie, gdzie jest w ogóle użyte słowo trójosobowy, trójistotny, czy tym podobne.
Żydzi w przeciwieństwie do innych narodów rozumieją powagę słowa jakiemu są oddani.
Ale zauważ, że w dzisiejszej Europie wszystkie kraje po kolei odchodzą od Boga, a Polacy mimo, tego, ze przez tegoż boga byli wielokrotnie doświadczani nie odwrócili się od niego ..
A ja Tobie powiem, że możesz tak myśleć, co nie zmienia faktu że tak nie jest. W praktyce natomiast zdecydowana większość Polaków to nominowani wierzący - w jakiegokolwiek Boga, jakkolwiek zwanego i jakkolwiek wyglądającego. Nominowany znaczy na papierze i co najciekawsze nie ze swojej decyzji. W końcu z pokolenia na pokolenie... Spotkałem odsetek ludzi w swoim życiu, którzy z płaczem potrafili powiedzieć jak niewielki procent to osoby wierzące. W pełni, oczywiście - to mam na myśli. Dojrzale.
Pewnej mistyczce [Niemka, bo Niemka, ale jednak
] Chrystus powiedział, że
Bóg jawnie zakazuje mistycyzmów, czarów, tarotów i podobnych praktyk...
" Ja jestem Pan, Bóg wasz! (26) Nie będziecie jeść niczego z krwią. Nie będziecie uprawiać wróżbiarstwa. Nie będziecie uprawiać czarów." (Ks. Kapłańska 19:25-26, Biblia Tysiąclecia) W myśl tego samego prawa Bóg jasno mówi do wszystkich.
(9) Gdy ty wejdziesz do kraju, który ci daje Pan, Bóg twój, nie ucz się popełniania tych samych obrzydliwości jak tamte narody. (10) Nie znajdzie się pośród ciebie nikt, kto by przeprowadzał przez ogień swego syna lub córkę,
uprawiał wróżby, gusła, przepowiednie i czary; (11) nikt, kto by uprawiał zaklęcia, pytał duchów i widma, zwracał się do umarłych. (12) Obrzydliwy jest bowiem dla Pana każdy, kto to czyni. Z powodu tych obrzydliwości wypędza ich Pan, Bóg twój, sprzed twego oblicza. (13) Dochowasz pełnej wierności Panu, Bogu swemu. (14) Te narody bowiem, które ty wydziedziczysz, słuchały wróżbitów i wywołujących umarłych. Lecz tobie nie pozwala na to Pan, Bóg twój. (Ks. Powt. Prawa 18:9-14, Biblia Tysiąclecia)
Mistycyzm to jeden z gałęzi odnoszący się do czarów.
Bóg miał swój czas na to żeby wszystko ludziom przekazać, o czym czytamy w Apokalipsie.
Więc skoro z całej owczarni to MY zostaliśmy przy swoim Pasterzu, to czemu mamy nie "napomnieć" reszty owiec i pomóc im wrócić do Pana??
Pokaż mi to w SŁOWIE, ja również mogę dostać objawienia. To natomiast nie będzie pochodzić od Boga, to pochodzi od duchów nieczystych przed którymi Bóg przestrzega jak długi jest Stary i Nowy Testament. W tym momencie sam spójrz jak daleko sięgasz od słów Boga, którymi codziennie próbuje Tobie coś powiedzieć. Sam odpowiedz na ile wierzący jest człowiek, który poddaje swoją wiarę w ludzkie słowa, a Boże słowa dla niego znaczą tyle co kazanie w niedziele.